Techniek loves Girls 2023

Maar liefst 65 meisjes verzamelden zich donderdag 26 januari bij het Techniekhuys in Veldhoven. De meisjes namen die dag deel aan de speciaal voor hen georganiseerde Techniekdag: ‘Techniek loves girls’, een jaarlijks evenement waaraan 1e- en 2e-jaars meisjes van het Kempenhorst College en Pius X College kunnen deelnemen. 

foto-techniekdag-2023

“Het technische vak is niet altijd de voor de hand liggende keuze voor meisjes in het vmbo of mbo, maar door dit soort workshops willen we óók meiden kennis laten maken met de mogelijkheden en de baankeuzes die de technische branche te bieden heeft,” zegt onze decaan Ruud van Gorp.

Voor het Kempenhorst College is deze dag een mooie kans om meisjes te enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT. “Leerlingen kiezen vaak niet voor een vak in de techniek, omdat zij daar bijvoorbeeld een negatief beeld bij hebben, terwijl er een schreeuwend tekort is aan deze vakmensen. En als leerlingen voor een technische opleiding kiezen, dan zijn het vooral jongens. Maar waarom zouden meisjes niet geschikt zijn voor dit vakgebied? Met deze dag willen we de leerlingen ook laten zien hoe veelzijdig een technische opleiding is en dat je er heel veel verschillende richtingen mee op kunt.”.

Deze dag konden zij proeven aan het techniekvak. Tijdens een workshop bij IW Brabant-Zeeland en Bouwmensen mochten ze een werkstukje maken waarbij ze een lampje konden maken en installeren aan een eigengemaakt muurtje. Het muurtje werd gezaagd en in elkaar geschroefd bij Bouwmensen. Bij IW gingen ze aan de slag met het solderen van het koperwerk en installeerden ze het complete lampje ínclusief schakelaar. Na afloop van de dag waren ze erg enthousiast, aldus de decaan. “De leerlingen hebben in ieder geval een beter beeld van wat je allemaal kunt met een technische opleiding en het zou mooi zijn als we een aantal van hen hiermee hebben kunnen inspireren voor dit prachtige vak.”

Terug naar overzicht